Hejsan och välkommen till oss!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Södertälje Judoklubb
Motion och tävling för alla

Vad är Kodokan Judo?
2021-10-14 15:57

Vad är Kodokan Judo?

Judo är många olika saker för människor. Det är en rolig sport, en konst, en disciplin, en fritids-eller social aktivitet, ett fitness program, ett medel för självförsvar eller strid, och ett sätt att leva. Det är allt detta och mer.

Kodokan Judo kommer till oss från striderna i det feodala Japan. Grundades 1882 av Dr Jigoro Kano och Judo är en vidareutveckling av den gamla kampsporten jujutsu. Dr Kano, ordförande i University of Education, Tokyo, studerade dessa uråldriga former och integrerade vad han ansåg vara den bästa av deras tekniker i vad som nu är den moderna sporten Judo.
Judo introducerades i de Olympiska Spelen 1964 och praktiseras av miljontals människor över hela världen i dag. Människor praktiserar Judo för att hålla formen, för att utveckla självförtroende, och för många andra skäl. Men mest av allt, folk utövar Judo för skojs skull.
 
Judo är kul!
Som i alla sporter, har Judo en strikt uppsättning regler som styr utövandet och garanterar säkerhet. För dem som vill testa sina färdigheter, erbjuder Judo möjlighet till träning och tävling på alla nivåer, från klubb till nationella turneringar, till de olympiska spelen. Det finns separata viktklasser för män och kvinnor samt pojkar och flickor.
Judo är känd för sina spektakulära kasttekniker men också brottning på mattan där man kan utnyttja specialiserade tekniker, fasthållningar, armlås och halslås. Judo betonar säkerhet, och full fysisk aktivitet för att ge bästa kondition. Judo tränas på speciella mattor för komfort och säkerhet.
Judo är unikt genom att alla åldersgrupper, båda könen, och de flesta funktionshindrade kan delta tillsammans i sporten. Judo är en billig, året runt aktivitet som tilltalar människor från alla samhällsskikt.

 

Judo passar alla

Många människor över sextio år njuter av sporten, liksom mycket unga pojkar och flickor.
Judo utvecklar självdisciplin och respekt för sig själv och andra. Judo ger möjlighet till lärande självförtroende, koncentration och ledarskap, samt fysisk koordination, kraft och flexibilitet. Som en sport som har utvecklats från en kampkonst, utvecklas komplett kroppskontroll, fin balans och snabba reflexer. Framför allt utvecklas snabb reaktion och väl samordnade sinnen. Judoutbildning ger en effektiv koordination och balans.

Judo Ranking systemet

Judo skapade systemet för grader, som nu används i de flesta andra kampsporter, som känner igen en persons grad av kunskap, förmåga och ledarskap. Det finns separata grader för juniorer (under 17) och seniorer. Judo grader identifieras med färgade bälten och tio grader av avancerade kvaliteter för svarta bälten. Regelbunden avancemang uppmuntrar utövare att uppnå mer.

Principer och mål för Judo

Judo, som är översatt som "mjuka vägen", lär den princip om flexibilitet i tillämpningen av tekniken. Detta är den flexibla och effektiva användningen av balans, hävstångseffekter, och rörelser i utförandet av Judokast och andra färdigheter. Skicklighet, teknik och timing, snarare än att använda råstyrka, är de ingredienser som behövs för framgång i Judo. Till exempel i Judo övning kan du lära dig att ge vika, snarare än använda våld, för att övervinna en starkare motståndare.
 
Principerna för Judo, t.ex. "Maximal effektivitet med minimal ansträngning" och "Gemensamt välmående och nytta", kan även användas i våra kontakter med andra i livet. Det ultimata målet i Judo är att utveckla sig själv i största möjliga utsträckning sträva alltid efter perfektion, så att du kan bidra med något av värde för världen.
 © Sören Söderqvist


Nyhetsarkiv
Sommarskoj 20222022-07-02 15:52
Sommarskoj 2022 27/6 1/72022-06-29 15:55
Årsmötet 2022 2022-03-19 19:27
2022-01-06 12:14
Vad är Kodokan Judo?2021-10-14 15:57
Judoleken2021-01-24 22:32
Julfest den 7 december2019-12-07 16:18
Klubbkläder2018-09-11 18:50
 
Facebook
Våra sponsorer